Beiaardier 2021 – heden

Dina Verheyden nam in 2021 de muzikale fakkel van Tom over. Samen met hulpbeiaardier Timothy Couck zullen zij de wekelijkse marktbespelingen en het merendeel van de concerten voor hun rekening nemen.

Dina Verheyden (°1982) raakte als dertienjarige gefascineerd door beiaard en vatte haar studie aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen aan, waar ze in 2007 het diploma ‘Beiaardier’ behaalde. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde ze haar Master Solo zang. Vervolgens volgde ze in Nieuw-Zeeland enkele maanden Masterclasses Beiaard bij de nationale beiaardier Timothy Hurd. Ze volgde ook meerdere masterclasses aan de Summercourse te Middelburg bij verschillende gerenommeerde musici zoals Geert D’hollander en Bernard Winsemius.

Dina heeft een brede waaier aan interesses. Ze volgde verschillende cursussen over middeleeuwse muziek en polyfonie, maar ook over volksmuziek, folk en tango. Ze is zangcoach, zingt polyfonie in het vocale ensemble ‘Vocem Flentium‘ en eigenzinnige muziek in de groep ‘Kampa Kampa!’ (zang/(bas)klarinet, accordeon, gitaar, contrabas). Sinds enkele jaren is Dina verbonden aan de beiaardschool te Mechelen als docente voor beiaard en verschillende andere vakken, en dirigeert o.a. het handbellen-ensemble ‘Akabella’. Verder is ze ook docente beiaard aan het ‘Institut Supérieur de Musique et Pédagogie‘ (IMEP) te Namen (België). Samen met echtgenoot Richard de Waardt deelt ze haar enthousiasme voor muziek door workshops en voorstellingen te organiseren in lagere scholen (DAARZITMUZIEKIN). Dina is de beiaardier van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen en de gemeentelijke beiaardier van Puurs-Sint-Amands.

Timothy Couck (1999) wou op vijf jarige leeftijd graag muziek spelen. Hij had interesse in piano en kreeg ook nog de kans om beiaard te leren aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen in de nieuw opgerichte kinderklas (nu: de Jeugdbeiaardklas). Sindsdien heeft Timothy deelgenomen aan verscheidene beiaardconcerten, optredens en evenementen in België (Mechelen, Brussel, Brugge, Grimbergen, Namen, Huy, Meise, Kortrijk), Frankrijk (St.Amand les Eaux), Nederland (Dordrecht, Bergen op Zoom), Rusland (Sint Petersburg) en Portugal (Constancia, Porto).

Ook nam hij deel aan de verschillende evenementen van de Jeugdbeiaardklas en het handbellenkoor, zoals de DKO- en Lentedagen in Mechelen en schoolreisuitstappen.
Naast zijn studies werd hij in 2012 laureaat van de 1ste Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd.

In 2019 behaalde hij zijn beiaarddiploma met grote onderscheiding in de vakken beiaard, piano en improvisatie.

Momenteel is Timothy student rechtspraktijk aan de Karel de Grote hogeschool en tegelijk volgt hij de specialisatieopleiding aan de Koninklijke Beiaardschool (3de jaar). Hij is ook adjunct-beiaardier in Puurs-Sint-Amands. Naast muziek is hij ook bezig met andere projecten in zijn vrije tijd en verschillende hobby’s.

Beiaardier 2017 – 2021

Het was beiaardier Tom van Peer die op 20 mei 2017 de nieuwe beiaard inspeelde en sindsdien instond voor de wekelijkse marktbespelingen en het merendeel van de jaarlijkse concerten. 

Tom Van Peer (°1975) woont in Mechelen en is beiaardier van Lokeren en Puurs. Hij studeerde piano aan de Internationale Jazzstudio in Antwerpen en beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. In 1998 behaalde hij zijn laureaatsdiploma en werd hij eerste laureaat van de Internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard. Hij ontving tevens de SABAM-prijs voor de beste vertolking van een hedendaags Belgisch werk. Hij was jurylid bij verschillende belangrijke beiaardwedstrijden en wordt regelmatig uitgenodigd als gastdocent improvisatie voor masterclasses.

Van Peer is een fervent vertolker van jazz op beiaard en zijn improvisaties in diverse stijlen getuigen van zijn creativiteit met muziek. Hij geeft pianoconcerten en beiaardconcerten in binnen- en buitenland. Met Lucy Kloeck vormt hij het Duo Amadina. Zij treden regelmatig op met diverse instrumenten. Lucy is sopraan, speelt viool en nyckelharpa, Tom begeleidt met piano, beiaard of accordeon.

Sinds 2012 is Tom Van Peer docent aan de Mechelse beiaardschool voor het vak improvisatie. In 2018 heeft hij de Lion-Francout Prijs gewonnen, een onderscheiding die jaarlijks toegekend wordt aan een blinde persoon die door zijn moed en activiteiten de bezwaren van zijn handicap overstijgt.

Maatschappelijke zeteL

Hoogstraat 94
2870 Puurs

Contacteer ons

info@beiaardverenigingpuurs.be